domingo, 13 de mayo de 2018

Música a la Prehistòria
Resultat d'imatges de pinturas  rupestres instrumentos musicalesResultat d'imatges de pinturas  rupestres instrumentos musicalesResultat d'imatges de la musica en la prehistoria instrumentos musicalesResultat d'imatges de la musica en la prehistoria instrumentos musicalesResultat d'imatges de la musica en la prehistoria instrumentos musicales
Existeix la música des de l’aparició dels humans. Com ho sabem?

1.     estudi dels jaciments arqueològics
2.     observació de comunitats actuals que han conservat formes de vida primitives 

Com era?

1.     carácter rítmic
2.     instruments utilitzats: el propi cos (veu i percussió amb el cos)
                                         elements de la natura (ossos, pells d’animals, pedres, fustes, petxines, banyes…)

3.     sovint unit a la dansa

Quina finalitat tenia?

1.     entreteniment
2.     màgica i ritual. Un ritual és un acte amb un valor simbòlic que acompanya els moments més importants de la vida d’una persona o d’una comunitat.


Pensa per exemple, en els rituals que acompanyen el naixement d’una persona (bateig) o la seva mort (funeral) l’anell que s’intercanvien els novis en un casament. L’intercanvi d’anells és un acte, però el valor simbòlic és l’unió de dos persones. Pensa també en les ofrenes d’animals o llegendes sobre sacrificis humans als deus i deeses; la dansa de la pluja… Tots aquests rituals van sovint acompanyats de música.

Resultat d'imatges de museu de la música arpa dona
 En aquesta fotografia podem veure un arpa amb forma de dona. La dona representa la fecunditat, utilitzant un arpa amb aquesta forma demanaven la fertitlitat de la terra de la qual s’alimentaven, però també de les dones de la comunitat. La pots veure al Museu de la música de Barcelona.Si et fixes en aquest últim vídeo s’observa la percussió amb el propi cos. És una dansa de guerra maorí:Observa també aquest fragment d'un documental sobre la Prehistòria:

però sabies que la prehistòria de la música no és el mateix que la música de la prehistòria?

Efectivament, Història vol dir document escrit. Així com la humanitat va crear un sistema d'escriptura 3500 anys abans de Crist aproximadament, els músics van haver d'esperar fins l'Edat Mitjana per tenir escriptura musical. Abans la música es transmetia de forma oral de generació en generació.

La Història de la música comença doncs cap al s.VIII després de Crist, en plena Edat Mitjana.

Resultat d'imatges de invencion escritura musical

No hay comentarios:

Publicar un comentario