dimecres, 14 d’octubre del 2015

INTRODUCCIÓ AL LLENGUATGE MUSICAL: L'ALTURA

 El so té 4 qualitats.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkihNDwomqyuwhAzoavE9o7GS7EEp5-nVcZ6lD9hfOrXbsCFeQidfuT5bxSOStLgfQQttRyYEj71skFEuYAgCEP1RcA6c3t7j286BUuX_glQM3cX6oAMSsxyIKYy9vvbb_vt5lCs-ELVBO/s400/qualitats+so+mapa2.png


Ara que ja coneixem les qualitats del so, aprendrem a representar-les en una partitura. La partitura és el conjunt de signes que utilitzem els músics per escriure la música.

1. L'ALTURA

El pentagrama (del grec penta, "cinc", i gramma, "línia") és el lloc on s'escriuen les notes i tots els altres signes musicals.
 
La clau és un símbol que s'escriu al principi del pentagrama i ens permet identificar les notes musicals.
Hi ha diferents tipus de claus:

  • La clau de sol es fa servir per a melodies agudes. La clau de sol en segona es comença a dibuixar en la segona línia, i dóna nom a la nota que hi ha a la segona línia: és el sol (d'aquí el com de la clau). A partir d'ella les notes segueixen l'ordre ascendent de l'escala cap a munt i descendent cap avall. Vegem-ho. 

  • Primer ens hem de fixar que hi ha unes notes que s'escriuen en les línies i unes altres en els espais. Hi ha cinc línies (de la u a la cinc de baix cap a dalt) i quatre espais (de l'u al quatre de baix cap a dalt). Fixem-nos en les notes que s'escriuen en els quatre espais i les que s'escriuen en les cinc línies.
  • Les línies addicionals són unes línies curtes que afegim al pentagrama quan volem cantar o tocar notes molt agudes o molt greus.
  • La clau de fa es fa servir per a melodies greus. Aquest curs no l'estudiarem.
A internet pots trobar molts tutorials que t'explicaran de nou la lectura de notes. A continuació et deixo alguns que us poden ser útils:



Us deixo algunes propostes per conèixer el llenguatge musical d'una manera divertida a través de jocs.

MELODIA: PUJA O BAIXA?
https://aprendomusica.com/const2/50updown1/game.html
https://aprendomusica.com/const2/52updown2/game.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada