LA FLAUTA DE BEC PERTANY AL GRUP DE LES FLAUTES RECTES. ÉS DE LA FAMÍLIA DE VENT-FUSTA I ELS SEUS ANTECEDENTS ES REMUNTEN A LAPREHISTÒRIA. JA EN EL PALEOLÍTIC EXISTIEN FLAUTES FETES D'OS.cultures com l'egípcia o la grega poseïen flautes rectes de canya o flautes de pan.Ara bé, per parlar de faluta de bec tal i com la coneixem avui ens hem de remuntarl'època medieval ( s. v-xv), procedent d'àsia. La major part de la música que s'haconservat per a aquest instrument és dels s. xv al xvii, es a dir del renaixement ibarroc. en aquesta època trobem ja famílies senceres de flautes.
És un tub, generalment de fusta, que conté a l'extrem un bec o embocadura que s'adapta als llavis de l'instrumentista. Té un forat estret i rectangular a la part superior amb un bisell perquè xoqui el corrent d'aire, sortint part del doll a l'exterior i l'altre es dirigeixi amb força a dins del tub.
El cos de la flauta de bec, que fa la funció de caixa de ressonància, és un tub obert amb 8 forats, set a la part anterior i un a la posterior. Quan més forats es tapen més llarg és el recorregut de l'aire i per tant més greu és el seu so.
També trobem flautes de plàstic, bany, metall, terrissa... tot i que la majoria són fetes de fusta.
Clica en aquest enllaç per conéixer també els principals membres de la família A la següent fotografia tens tota la família, diria que no falta ningú! És la Royal Wind Music, una agrupació de flautes dolces especialitzada en música del Renaixement (s.XV-XVI a Europa). Està formada per músics de diferents països i té la seva seu a Holanda. I aquí teniu alguns dels vídeos que hem vist a classe: FLAUTES DEL MÓN Hi ha moltes més flautes, a més de la flauta dolça. Aquí tens alguns exemples:
Però bé, la que aprendrema a tocar és la flauta de bec soprano, o sigui que comencem a mirar com funciona. DIGITACIÓ DE LA FLAUTA ALEMANA
Com tractar l’instrument
Col·locació
|
---|
dilluns, 28 de setembre del 2015
LA FLAUTA DOLÇA O DE BEC
divendres, 25 de setembre del 2015
contaminació acústica
L’ exposició més o menys continuada a sons forts, implica una sèrie de problemes per a la nostra salut.
El soroll es mesura amb decibels (dB). Sembla ser que un nivell més alt de 55 decibels fa que les persones no es puguin comunicar bé i impedeix un descans suficient.
L’ Organització Mundial de la Salut, diu que les ciutats són cada vegada més sorolloses i que el 80% dels seus habitants estan sotmesos a nivells superiors als decibels recomanats. La principal causa d’ això és el trànsit, les indústries i els locals públics.
Efectes del soroll en la salut
Una exposició continuada al soroll per sobre dels decibels recomanats, pot produir problemes en la salut de les persones com per exemple: mal de cap, cansament, problemes digestius, estrès, insomni, aparició d’ infeccions, problemes cardiovasculars, manca de concentració, dificultats en la comunicació, aïllament, pèrdua d’ audició….
Efectes del soroll en centres educatius:
Diversos estudis realitzats els darrers anys, demostren que el soroll ambiental dificulta la comunicació i l’ aprenentatge dels alumnes a les escoles.ALUMNES |
- Manca d’atenció.- Insuficient discriminació auditiva (confusió de paraules).- Alteració d’alguns aprenentatges com la lectura. |
MESTRES |
- L’esforç extra de veu provoca afonies.- Nerviosisme, tensió, ansietat i estrès. |
Per aconseguir un nivell adequat de confort acústic, el so que fem o rebem no hauria d’ estar per sobre dels 55/60 dB A (decibels). El quadre següent mostra en decibels aproximats algunes situacions sonores de la vida quotidiana, així com les seves conseqüències per a la salut. :
MAPA DE SOROLL
Un mapa de soroll representa gràficament sobre plànol els nivells sonors per tram de carrer, per tant, és una eina que permet conèixer la situació acústica de la ciutat. A nivell europeu se segueixen les mateixes pautes per a la seva elaboració.
Mapa de soroll de la ciutat de Barcelona:
Ordenança municipal sobre sorolls i vibracions de l'ajuntament de l'Hospitalet (Us deixo només l'apartat referent a horaris i nivells màxims permesos)
Clica i podràs veure el vídeo de Quequicom "Combatre el soroll"
I també una guia de l'ajuntament de Barcelona: (Llegeix amb especial atenció les pàgines 25-32)
http://en.calameo.com/read/0006259504d38cd059383?authid=r4ZFGrsHwB29
Enllaç: 10 cosas que deberías saber sobre la contaminació acústica
el ruido: una amenaza para la salud
Clica als següents enllaços per valorar el que has après:
contaminació acústica
dijous, 24 de setembre del 2015
Història música
PERÍODES ESTILÍSTICS
Cal tenir en compte que quan parlem d’èpoques o períodes, sempre ens estarem referint a la història de la cultura occidental. En altres cultures s’estableixen períodes diferents.
Les diferents èpoques de la història de la música són:
Prehistòria – 4.000.000 – 4000 a. C. Edat Antiga – 4000 a. C. – segle V Edat Mitjana – Segle V – 1/2 segle XV Renaixement – 1/2 segle XV – segle XVI Barroc – Segle XVII – 1750 Classicisme – 1750 – principi del segle XIX Romanticisme – Segle XIX Segles XX i XXI |
És un material extret del blog de música de l'escola Pia de Terrassa.
dimarts, 22 de setembre del 2015
ROMANTICISME
Quins són els temes preferits pels romàntics?
- Els sentiments: la melancolia, la passió, etc.
- La soledat de l'artista
- La natura tempestuosa i emboirada
- Els paisatges exòtics i misteriosos: els llocs relacionats amb la mort i tot el que és sobrenatural
- Estètiques de terror gòtic
- Històries llegendàries.
- L'exaltació nacionalista al centre d'Europa i Itàlia.
EL PIANO
- Les seves possibilitats dinàmiques (intensitat). El teclat té una gran sensibilitat i permet la interpretació personal.
- Les seves qualitats polifòniques i el seu ampli registre. El piano sona bé en tots els registres aguts i greus. Només l'orgue té alguna nota més.
- La seva independència (pot tocar melodia i acompanyament) lliga perfectament amb l'individualisme romàntic.
Beethoven, el primer romàntic
dijous, 17 de setembre del 2015
barcarolla
Bon dia, estrenem el curs amb una peça molt maca i popular: la Barcarola de Jacques Offenbach. Aquells que no heu tocat mai la flauta no us espanteu, és ben fàcil.
I l'enllaç per poder practicar a casa:
http://clasesdemusicaeso.wix.com/barcarola
diumenge, 13 de setembre del 2015
So, silenci, soroll
- La música està feta de?
- Com la sentim?
- Per què els nostres avi@s no escolten bé?
1. Ens situem?
Com a éssers vius que som, generem multitud de sons al dia a dia a través de la veu i del moviment del cos. Per altra banda, i gràcies al nostre sentit de l’oïda, podem sentir una gran quantitat de sons que provenen de l’exterior. A pesar d’estar envoltats constantment de freqüències, molts d’aquests sons ja no els sentim perquè hi vivim immersos i acostumats. Aquest és, doncs, el que anomenarem el nostre espai sonor.
Amb la vista podem decidir cap a on mirem i, fins i tot, si ho volem, podem tancar els ulls. Amb l’oïda, en canvi, ens arriben sons de tot arreu, més forts, més fluixos, més llunyans o més propers, i de totes direccions sense que puguem fer-hi res (encara que poguem tapar-nos temporalment les orelles). El so és una ona que es propaga, atravessa parets i ens embolcalla completament.
aquest power point realitzat per l'I.E.S. Suel de Fuengirola tambè és una bona eina per ampliar coneixements
I vàries proves per valorar el teu nivell:
https://es.educaplay.com/es/recursoseducativos/995297/html5/el_so_soroll_silenci.htm
https://es.educaplay.com/es/recursoseducativos/31425/test_sobre_el_sonido.htm
Vols mesurar el soroll que hi ha al teu voltant? Ho pots fer amb l'ajuda del teu mòbil. Hi ha vàries aplicacions disponibles, jo us proposo "Sound Analyzer App"